2024


 

Проект с ръководител доц. д-р Николай Велинов е включен в класацията на ФНИ за най-успешни проекти, отчетени през 2023 г. в област Химически науки

Най-успешни проекти по научни области, отчетени през 2023 г.

Церемония по връчване на грамоти на най-успешни проекти, отчетени през 2023 г.

Тема: Възобновяема интегрирана система за елиминиране на органични замърсители от води и въздух
Резултати: 12 публикации с ИФ, 7 с ИР, 9 млади учени и докторанти

Виж повече тук…

Widening Country Inspiration Story

Partner with experts and communicate clearly“

Стартира четиринадесетото издание на Националната програма „За жените в науката“ в България. За поредна година конкурсът търси трите най-талантливи жени учени в България в сферата на природните науки, които ще отличи с награди от по 5000 евро. Учени от цялата страна могат да подадат своята кандидатура по програмата до 31 март 2024 г. Пълните условия за кандидатстване по програмата може да откриете на сайта  https://www.zajenitevnaukata.bg/.

2020
Oт 24-ти до 26-ти Януари 2020 г. в НДК се проведе научно-образователния фестивал „Намереното поколение“. Учените от ИК БАН учстваха със видео материал:

2019С презентация на дейностите по проект „Химичният експеримент – метод, средство и условие за формиране на природонаучната грамотност в учениците от Програма „Образование с наука“, учени от ИК-БАН участваха в представянето на програмата на организираната с Българската асоциация на частните училища среща под надслов: „Стани приятел на науката“. Събитието се проведе на 14.11.2019 г. в Международното Висше Бизнес Училище – София (приложен е файл на презентацията).

По повод Денят на народните будителите на 01.11.2019 г. в новините на БТВ беше излъчен репортаж, в който учени от ИК-БАН и ученици от различни столични училища представиха различни химични експерименти с цел да покажат забавната страна на химията и по този начин да предизвикат любопитство на учениците към науката. Репортажът може да се види на приложения линк

 

Дейността на проект „Химичният експеримент – метод, средство и условие за формиране на природонаучната грамотност в учениците от Програма „Образование с наука“ беше популяризирана в националните медии, ТВ Европа  и  bTV. На 26.10. 2019 г. в новините на ТВ Европа беше излъчен репортаж на тема: „Училище в музея: БАН отваря врати за учениците в София.“, в който учени от Института  представиха основните акценти на планираните дейности по проекта „Химичният експеримент – метод, средство и условие за формиране на природонаучната грамотност в учениците“

Ден на отворените врати

Химик за ден бъди и Институт по катализ посети

На 3 Юни 2019 г. в Институт по катализ на БАН ще се проведе Ден на отворените врати. Инициативата е част от тържественото отбелязване на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

Виж повече тук…

Откриване на програма „Образование с наука“

На 11 септември в Етнографския музей беше открита съвместната програма „Образование с наука“ на Министерството на образованието и науката (МОН) и Българската академия на науките (БАН) от председателя на Академията акад. Юлиан Ревалски и от министър Красимир Вълчев. На събитието учени от Института по катализ демонстрираха различни химични експерименти пред учениците на Софийска математическа гимназия и гостите на събитието. Въвеждането на иновативни методи в обучението по Химия и опазване на околната среда е от първостепенна важност за пробуждане на интерес у учениците към природните науки.
Събитието беше отразено във вестник Монитор от 11.10.2019 г.